Konfigurimi Grafik

Karta Grafike dhe Konfigurimi Monitorit

Pa marrë parasysh se cili mjedis grafik (i njohur edhe si mjedis desktop) që zgjodhët për këtë instalim të Mageia, të gjitha këto janë të bazuara në një sistem grafik të ndërfaqes së përdoruesit të quajtur X Window System, ose thjesht X. Pra, në mënyrë që KDE Plasma, GNOME, LXDE ose ndonjë mjedis tjetër grafik për të punuar mirë, në vijim X cilësimet duhet të jenë të sakta.

Zgjidhni cilësimet e duhura manualisht nëse mendoni se detajet janë të pasakta, ose nëse asnjë nuk është treguar.

 • Kartë Grafike

  Nëse keni nevojë, mund të zgjidhni një kartë të veçantë nga kjo listë e zgjeruar. Shiko seksioni i quajtur “Zgjidhni një X Server (Konfiguro Kartën tuaj Grafike)”.

 • Monitor

  Ju mund të zgjidhni Plug 'n Play, nëse është e aplikueshme, ose zgjidhni monitorin tuaj nga Shitës ose listën Përgjithshme. Zgjedh Modifiko nëse preferoni të vendosni manualisht vlerat e rifreskimit horizontale dhe vertikale të monitoruesit tuaj. Shiko seksioni i quajtur “Zgjidhni Monitorin tuaj”.

 • Rezolucion

  Rezolucioni dhe thellësia e ngjyrës së monitorit tuaj mund të vendosen këtu.

 • Test

  Butoni i testimit nuk shfaqet gjithmonë gjatë instalimit. Nëse alternativa është atje dhe ju provoni cilësimet tuaja, ju duhet të kërkoni që të konfirmoni që cilësimet tuaja janë të sakta. Nëse ju përgjigjeni Po, cilësimet do të mbahen. Nëse nuk shihni asgjë, do të ktheheni në ekranin e konfigurimit dhe do të jeni në gjendje të rikonfiguroni gjithçka derisa rezultati i testimit të jetë i kënaqshëm. Nëse alternativa i testimit nuk është i disponueshëm, atëherë sigurohuni që cilësimet tuaja të jenë në anën e sigurt.

 • Alternativa

  Këtu mund të zgjidhni të aktivizoni ose të çaktivizoni alternativa të ndryshme.

Paralajmërim

Ekziston rreziku i dëmtimit të një monitori nëse zgjedh frekuencat e rifreskimit që janë jashtë intervalit të frekuencës së atij ekrani. Kjo vlen për ekranet e vjetra CRT: ekranet modernë do të refuzojnë një frekuencë të pambështetur dhe normalisht do të hyjnë në modalitetin e gatishmërisë.

Zgjidhni një X Server (Konfiguro Kartën tuaj Grafike)

DrakX ka një bazë të dhënash shumë të plotë të kartave video dhe zakonisht do të identifikojë saktë pajisjen video tuaj.

Nëse instaluesi nuk ka zbuluar kartën tuaj grafike të saktë dhe ju e dini cilën keni, ju mund të zgjidhni atë nga pema nga:

 • Shitës

 • pastaj modeli kartës tuaj

 • dhe modeli i kartelës

Nëse nuk mund ta gjeni kartelën tuaj në listat e shitësve (për shkak se nuk është ende në bazën e të dhënave ose është kartë më e vjetër) mund të gjeni një drejtues të përshtatshëm në kategori Xorg, i cili siguron më shumë se 40 drejtues të kartave grafike të përgjithshme dhe open source. Nëse ende nuk mund të gjesh një drejtues të veçantë për kartën tënde, mund të përdorësh drejtuesin VESA që siguron aftësi bazë.

Kujdes

Jini të vetëdijshëm se nëse zgjidhni një drejtues të papërshtatshëm ju mund të keni qasje vetëm në Command Line Interface

Disa prodhues të kartave video ofrojnë drejtues të pronarit për Linux, të cilat mund të jenë të disponueshme vetëm në depo Nonfree dhe në disa raste vetëm nga faqet e internetit të prodhuesve të kartës. Depo Nonfree duhet të jenë në mënyrë eksplicite për t'iu qasur atyre. Nëse nuk e keni mundësuar atë më parë, duhet ta bëni këtë pas rihapjes tuaj të parë.

Zgjidhni Monitorin tuaj

DrakX ka një bazë të dhënash shumë të plotë të vëzhguesve dhe zakonisht do të identifikojë saktë tuajat.

Paralajmërim

Zgjedhja e një monitori me karakteristika të ndryshme mund të dëmtojë ekranin ose pajisjet e videos. Ju lutemi mos provoni diçka pa e ditur se çfarë jeni duke bërë. Nëse keni dyshim, duhet të konsultoheni me dokumentacionin tuaj të ekranit.

Personalizim

Kjo alternativë ju lejon të vendosni dy parametra kritikë: frekuenca vertikale e rifreskimit dhe shkalla horizontale e sinkronizimit. Rifreskime vertikale përcakton se sa shpesh është rifreskuar ekrani dhe sinkronizimi horizontal është shkalla në të cilën shfaqen linjat e skanimit.

Është SHUMË E RËNDËSISHME që ju të mos specifikoni një lloj monitori me një gamë të sinkronizume që është përtej aftësive të monitoruar tuaj: ju mund të dëmtoni monitoruar tuaj. Nëse në dyshim, zgjidhni një mjedis konservator dhe konsultohuni me dokumentacionin tuaj të monitorit.

Plug'n Dëgjues

Kjo është alternativa i parazgjedhur dhe automatikisht përpiqet të përcaktojë llojin e ekranit nga baza e të dhënave të ekraneve.

Shitës

Nëse instaluesi nuk e ka zbuluar saktësisht monitoruar tuaj dhe ju e dini cilin ju keni, ju mund të zgjidhni atë nga pema duke përzgjedhur:

 • Prodhues

 • Model Ekrani

Përgjithshëm

Përzgjedhja e këtij grupi do të listojë afro 30 konfigurime të ekranit si 1024x768 @ 60Hz dhe përfshin ekranet e paneleve të sheshta siç përdoren në laptopë. Kjo shpesh është një grup i mirë përzgjedhës i ekranit nëse keni nevojë të përdorni drejtuesin e kartës VESA kur pajisja juaj i videove nuk mund të përcaktohet automatikisht. Edhe një herë mund të jetë e mençur që të jeni konservatore në zgjedhjet tuaja.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/07/2019
loading table of contents...