Zgjidh dhe përdorë ISOs

Paraqitje

Mageia shpërndahet përmes imazheve ISO. Kjo faqe do t'ju ndihmojë të zgjidhni se cili imazh ju përshtatet më mirë nevojave tuaja.

Ekzistojnë tre lloje media të instalimit:

 • Instalim Klasikr: Ndezja me këtë media ju ofron fleksibilitetin maksimal kur zgjedhim çfarë të instaloni dhe konfiguroni në sistemin tuaj. Në veçanti, ju keni një zgjedhje se cilin mjedis Desktop doni të instaloni.

 • LIVE media: Kjo alternativë ju lejon të provoni Mageia pa pasur nevojë ta instaloni në të vërtetë, ose të bëni ndonjë ndryshim në kompjuterin tuaj. Megjithatë, media Live përfshijnë gjithashtu një Instalues, i cili mund të fillojë kur të nisë media ose pas nisjes në vetë sistemin operativ Live.

  Shënim

  Instaluesi Live është më i thjeshtë në krahasim me Instaluesin klasik - por keni më pak mundësi konfigurimi.

  Me rëndësi

  Live ISO-të mund të përdoren vetëm për të krijuar instalim të pastër, ato nuk mund të përdoren për të përmirësuar lëshimet e Mageia të instaluara më parë.

 • Net Install: Këto janë ISO minimale që përmban jo më shumë se ajo që nevojitet për të nisur instaluesin DrakX dhe për të gjetur DrakX-installer-stage2 dhe programin të tjera që janë të nevojshme për të vazhduar dhe përfunduar instalimin. Këto programe mund të jenë në diskun e kompjuterit, në një disk lokal, në një rrjet lokal ose në internet.

  Këto media janë shumë të lehta (më pak se 100 MB) dhe janë të përshtatshme nëse shpejtësia është shumë e ulët për të shkarkuar një DVD të plotë, ose nëse keni një kompjuter pa DVD drive ose nuk mund të ndezni kompjuterin nga një USB.

Më shumë detaje jepen në seksionet e ardhshme.

Media

Përcaktim

Këtu, një medium (shumësi: media) është një skedar imazh ISO që ju lejon të instaloni dhe/ose përditësoni Mageia dhe, në mënyrë të vazhdueshme, çdo medium fizik (DVD, USB, ...) kopjohet skedari ISO.

Mund të gjesh Mageia ISO's këtu.

Instalim Klasik media

Karakteristika zakonshme
 • Këto ISO përdorin instaluesin klasik të quajtur DrakX

 • Ato përdoren për kryerjen e instalimeve të pastra ose për të përmirësuar një version të instaluar paraprakisht të Mageia

 • Media të ndryshëm për 32 dhe 64-bit arkitekturë

 • Disa mjete janë në dispozicion në instaluesin Mirëseerdhët ekran: Sistemi Shpëtimit, Testo Memorien, dhe Vegla Zbuluese e pjesëve

 • Çdo DVD përmban shumë mjedise dhe gjuhë të disponueshme për desktop

 • Ju do të jepet zgjedhje gjatë instalimit për të shtuar programe jo-falas

Live media

Karakteristika zakonshme
 • Mund të përdoret për të parë sistemin operativ Mageia pa pasur nevojë ta instaloni atë

 • Media Live përfshin gjithashtu një Instalues.

 • Çdo ISO përmban vetëm një ambient desktop (Plasma, GNOME ose Xfce)

 • Media të ndryshëm për 32 dhe 64-bit arkitekturë

 • Ato përmbajnë programe jo-falas

Live DVD Plasma
 • Plasma vetëm mjedisi desktop

 • Të gjitha gjuhët në dispozicion janë të pranishme

 • 64-bit arkitekturë vetëm

Live DVD GNOME
 • GNOME vetëm mjedisi desktop

 • Të gjitha gjuhët në dispozicion janë të pranishme

 • 64-bit arkitekturë vetëm

Live DVD Xfce
 • Xfce vetëm mjedisi desktop

 • Të gjitha gjuhët në dispozicion janë të pranishme

 • 32 ose 64-bit arkitekturë

Net instalues media

Karakteristika zakonshme
 • Media të ndryshëm për 32 dhe 64-bit arkitekturë

 • Hapat e parë janë vetëm në gjuhën Angleze

netinstall.iso
 • Përmban vetëm programe falas, për ata që preferojnë të mos përdorin programe pa pagesë

netinstall-nonfree.iso
 • Përmban programe jo falas (kryesisht drejtues, kodeks ...) për ata që kanë nevojë për të

Shkarkimi dhe Kontrolli i Media

Shkarkim

Pasi të keni zgjedhur skedarin tuaj ISO, mund ta shkarkoni duke përdorur ose http ose BitTorrent. Në të dy rastet, ju jeni të pajisur me disa informacione, të tilla si lidhja në përdorim dhe një mundësi për të kaluar në një alternativë nëse shpejtësia është shumë e ulët.

Nëse zgjidhni http, gjithashtu do të shihni disa informacione në lidhje me checksums.

md5sum, sha1sum dhe sha512sum(më të sigurta) janë veglat për të kontrolluar integritetin ISO. Kopjoni njërën prej checksums (string i karaktereve alfa-numerike) për përdorim në seksionin tjetër.

Ndërkohë, do të hapet një dritare për të shkarkuar ISO-në aktuale:

Kliko në Ruaj Skedarin, pastaj kliko OK.

Kontrollimi i integritetit të mediave të shkarkuar

Checksums të përmendura më sipër, janë gjurmët e gishtave digjitale të krijuara nga një algoritëm nga skedari që do të shkarkohet. Ju mund ta krahasoni checksumun e ISO tuaj të shkarkuar me atë të burimit origjinal ISO. Nëse checksums nuk përputhen, kjo do të thotë që të dhënat aktuale në ISO nuk përputhen, dhe nëse është kështu, atëherë duhet të rifilloni shkarkimin ose të provoni një riparim duke përdorur BitTorrent.

Për të krijuar checksum për ISO tuaj të shkarkuar, hapni një dritare, (nuk ka nevojë të jetë root) dhe:

 • Për të përdorur md5sum, shkruaj: md5sum path/to/the/image/file.iso

 • Për të përdorur sha1sum, shkruaj: sha1sum path/to/the/image/file.iso

 • Për të përdorur sha512sum, shkruaj: sha512sum path/to/the/image/file.iso

Shembull:

pastaj krahasoni rezultatin (mund të prisni për pak kohë) gjatë checksum ISO të siguruar nga Mageia.

Djeg ose Hidh ISO

ISO-ja e verifikuar tani mund të digjet në një CD/DVD ose hedhur në një USB. Ky nuk është një operacion i kopjimit standard, pasi një medium si bootable do të krijohet.

Djegie të ISO në një CD/DVD

Cilado Program që përdorni, sigurohuni që alternativa për të djegur një imazh përdoret. Djeg data ose skedarë NUK është e saktë. Shihni Mageia wiki për më shumë informacion.

Hidh ISO në një USB

Të gjitha ISOs Mageia janë hibride, që do të thotë që ju mund të hidhni ato në një USB dhe pastaj përdorni atë për të nisur dhe instaluar sistemin.

Paralajmërim

Hedhja e një imazhi në një pajisje flash shkatërron çdo skedar të mëparshëm në pajisjen dhe të gjitha të dhënat ekzistuese do të humbasin.

Shënim

Gjithashtu, ndarja e vetme në pajisjen flash do të jetë vetëm ndarja Mageia ISO.

Pra, nëse një ISO prej rreth 4GB është shkruar në një USB 8GB, atëherë usb do të shfaqet vetëm si 4GB. Kjo është për shkak se 4GB e mbetur nuk është formatuar - pra aktualisht nuk është në dispozicion për përdorim. Për të rimarrë kapacitetin origjinal, duhet të reformatoni dhe të ndani përsëri USB.

Duke përdorur një vegël grafike brenda Mageia

Ju mund të përdorni një vegël grafike si IsoDumper

Duke përdorur një vegël grafike brenda Windows

Ju mund të provoni:

Përdorimi i Linjë Komande brenda një sistemi GNU/Linux

Paralajmërim

Është potencialisht *e rrezikshme* ta bëni këtë me dorë. Ju rrezikoni të mbishkruari të dhëna ekzistuese potencialisht të vlefshme nëse specifikoni pajisjen e gabuar të synuar.

 1. Hap panel komandimi

 2. Bëhu root (Administrator) përdorues me komandën su - (mos harro - )

 3. Futni USB-in tuaj - por mos e ngarkoni atë (kjo gjithashtu do të thotë mos hapni asnjë program ose menaxher skedari që mund të ketë qasje ose lexim)

 4. Shkruani komandën fdisk -l

 5. Për shembull, gjeni emrin e pajisjes për USB tuaj (sipas madhësisë së tij) /dev/sdb në pamjen e mësipërme, është një USB 8GB.

  Përndryshe, mund të gjesh emrin e pajisjes me komandën dmesg. Në fund të shembullit në vijim, mund të shihni emrin e pajisjes duke filluar me sd, dhe në këtë rast, sdd është pajisja aktuale. Ju gjithashtu mund të shihni se madhësia e saj është 2GB:

  [72594.604531] usb 1-1: USB e re me shpejtësi të lartë 27 duke përdorur xhci_hcd
  [72594.770528] usb 1-1: U gjet pajisja e re USB, idVendor=8564, idProduct=1000
  [72594.770533] usb 1-1: Pajisja e re USB strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
  [72594.770536] usb 1-1: Produkt: Pajisja Ruajtëse në Masë
  [72594.770537] usb 1-1: Prodhuesi: JetFlash
  [72594.770539] usb 1-1: NumerSerial: 18MJTWLMPUCC3SSB
  [72594.770713] usb 1-1: ep 0x81 - intervali i rrumbullakimit në 128 microframes, ep desc është 255 microframes
  [72594.770719] usb 1-1: ep 0x2 - intervali i rrumbullakimit në 128 microframes, ep desc është 255 microframes
  [72594.771122] usb-storage 1-1:1.0: U zbulua Pajisja USB me Masë
  [72594.772447] scsi host8: usb-storage 1-1:1.0
  [72595.963238] scsi 8:0:0:0: Direct-Access   JetFlash Transcend 2GB  1100 PQ: 0 ANSI: 4
  [72595.963626] sd 8:0:0:0: [sdd] 4194304 512-byte logical blocks: (2.14 GB/2.00 GiB)
  [72595.964104] sd 8:0:0:0: [sdd] Mbrojtja Shkruaj është e çaktivizuar
  [72595.964108] sd 8:0:0:0: [sdd] Mode Sense: 43 00 00 00
  [72595.965025] sd 8:0:0:0: [sdd] Ska faqe mode Caching
  [72595.965031] sd 8:0:0:0: [sdd] Supozim drive cache: shkruaj
  [72595.967251] sdd: sdd1
  [72595.969446] sd 8:0:0:0: [sdd] Disku i bashkëngjitur SCSI i lëvizshëm
 6. Shkruani komandën: dd if=path/to/the/ISO/file of=/dev/sdX bs=1M

  Ku X=emri pajisjes tuaj eg: /dev/sdd

  Shembull: dd if=/home/user/Downloads/Mageia-6-x86_64-DVD.iso of=/dev/sdd bs=1M

  Propozim

  Mund të jetë e dobishme ta dini këtë nëse qëndron për input skedarë dhe nëse qëndron për output skedarë

 7. Shkruani komandën: sync

 8. Ky është fundi i procesit, dhe tani mund të shkëpusni USB tuaj.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/07/2019