Mageia deïnstalleren

Howto

Mageia bevalt u niet of het lukte niet het correct te installeren, kortom: u wil er vanaf. Dat is uw recht en Mageia geeft u ook de mogelijkheid om de installatie ongedaan te maken. Dat geldt niet voor elk besturingssysteem.

Maak eerst een backup van uw gegevens. Start daarna op vanaf uw Mageia installatie DVD en selecteer Rescue system, dan, Restore Windows boot loader. Voortaan heeft u enkel Windows bij het opstarten, zonder optie om uw besturingssysteem te kiezen.

Om de ruimte terug te krijgen die door de Mageia partities werd gebruikt, klik op Start -> Control Panel -> Administrative Tools -> Computer Management -> Storage -> Disk Management om de partitiemanager te starten. U zult de Mageia partities herkennen aan het label Unknown, en ook door hun grootte en plaats op de schijf. Rechtsklik op elk van deze partities en kies Delete. De ruimte komt beschikbaar.

Bij XP kon u een nieuwe partitie maken en die formatteren (FAT32 of NTFS). De partitie kreeg een partitie letter.

Als u Vista or 7 heeft, heeft u nog een mogelijkheid: u kunt de partitie links van de vrije ruimte vergroten. Er zijn andere partitioneringstools die gebruikt kunnen worden, zoals gparted, beschikbaar voor zowel windows als Linux. Zoals altijd, wees zeer voorzichtig bij het wijzigen van partities en zorg dat alle belangrijke dingen een backup hebben.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/10/2016