Gebruikersbeheer

Beheerderswachtwoord (root) instellen:

Voor elke Mageia installatie wordt aanbevolen een superuser-wachtwoord (beheerderswachtwoord) in te stellen. In Linux heet dit gewoonlijk het rootwachtwoord. Terwijl u een wachtwoord in het bovenste tekstvak typt, zal het schildje ernaast van rood via geel in groen verkleuren, afhankelijk van de sterkte van het wachtwoord. Een groen schild betekent dat u een goed wachtwoord heeft. Herhaal het wachtwoord in het volgende vak, ter controle om typefouten uit te sluiten.

Opmerking

Alle wachtwoorden zijn hoofdlettergevoelig. In een wachtwoord is het het beste een mengeling te gebruiken van hoofdletters en kleine letters, cijfers en andere tekens.

Voer een gebruiker in

Voeg hier een gebruiker toe. Een gebruiker heeft minder rechten dan de superuser (root), maar genoeg om te internetten, kantoortoepassingen te gebruiken, te gamen en al het andere te doen waar een normaal mens zijn computer voor gebruikt.

 • Pictogram

  Klik op het pictogram van de gebruiker om het te veranderen.

 • Volledige naam

  Voer de volledige naam van de gebruiker in dit tekstvak in.

 • Aanmeldnaam

  Voer hier de inlognaam van de gebruiker in, of laat DrakX er een kiezen op basis van de volledige naam. De inlognaam is hoofdlettergevoelig.

 • Wachtwoord

  Typ het wachtwoord van de gebruiker. Aan het eind van het tekstvak is een schild dat de sterkte van het wachtwoord weergeeft. (Zie ook Opmerking)

  Wachtwoord (nogmaals): Herhaal het gebruikerswachtwoord. DrakX zal checken of beide wachtwoorden gelijk zijn.

Opmerking

Elke gebruiker die u toevoegt tijdens het installeren van Mageia, krijgt een thuismap die beschermd is tegen zowel lezen als schrijven (umask=0027).

Verdere benodigde gebruikers kunt u toevoegen tijdens de installatiestap Configuratie - Samenvatting. Kies Gebruikersbeheer.

De toegangsrechten kunnen na het installeren ook nog veranderd worden.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 12/03/2021