Önyükleme sistemini ayarlayın

drakboot

BIOS yerine bir UEFI sistem kullanıyorsanız kullanıcı arayüzü biraz farklıdır; çünkü sadece bir tane mevcut olduğundan önyükleyici (ilk açılır menü) seçemezsiniz.

Bu araç[48] önyükleme seçeneklerini (önyükleyici seçimi, parola konulması, öntanımlı önyükleme v.b.) ayarlamanızı sağlar

Mageia Denetim Merkezi' ndeki Önyükleme sekmesinde "Önyükleme sistemini ayarlayın" etiketi altında bulunur.

Uyarı

Eğer tam olarak ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu aracı kullanmayın.Bazı ayarlarını değiştirerek makinenizin tekrar başlamasına engel olabilir!

Önyükleyici denilen ilk bölümde; BIOS kullanılıyorsa, Grub, Grub2 veya Lilo ve grafiksel veya metin tabanlı menü şeklinde hangi Önyükleyicinin kullanılacağını seçmek mümkündür. Bu sadece bir zevk meselesidir ve bir bedeli yoktur. Ayrıca, Önyükleme aygıtını da ayarlayabilirsiniz ancak bir uzman değilseniz burada hiç bir şeyi değiştirmeyin. Önyükleme aygıtı, önyükleyicinin kurulacağı sabit disk olup burada yapılacak herhangi bir değişikliğin makinenizin önyükleme yapmasını engelleyebileceğini unutmayın.

UEFI sistemde, önyükleyici Grub2-efidir ve /boot/EFI disk bölümüne kuruludur. Bu FAT32 olarak biçimlendirilmiş disk bölümü kurulu tüm işletim sistemleri için ortaktır

Ana seçenekler olarak adlandırılan ikinci bölümde, saniye bazında Öntanımlı görüntünün yüklenmesinden önceki gecikmeyi ayarlayabilirsiniz. Bu gecikme sırasında grub veya Lilo erişilebilir işletim sistemlerini listeleyecek ve bir seçim yapmanızı isteyecektir. Herhangi bir seçim yapılmamışsa gecikme sonlandığında ön tanımlı olanı yükleyecektir.

Güvenlik denilen üçüncü ve son bölümde bir parola ayarlamak mümkündür.

Gelişmiş düğmesi ise bazı ek seçenekler sunar.

ACPI özelliğini etkinleştir:

ACPI (Gelişmiş Yapılandırma ve Güç Arabirimi) bir güç yönetimi standardıdır. Kullanılmayan aygıtları durdurarak, ki bu APM öncesinde kullanılan yöntemdir, enerji tasarrufu sağlayabilir. Donanımınız ACPI ile uyumlu ise bu seçeneği işaretleyin.

SMP özelliğini etkinleştir:

SMP, Simetrik Çoklu İşlemci teriminin kısaltmasıdır, çok çekirdekli işlemciler için bir mimaridir.

Not

HyperThreading kullanan bir işlemciniz varsa, Mageia bunu bir çift işlemci olarak algılayacak ve SMP etkinleştirilecektir.

APIC etkinleştir ve Yerel APIC etkinleştir:Bu "Kur önyükleme sistemi" etiketli Mageia Kontrol Merkezi'nde Boot sekmesi altında bulunur.

APIC Gelişmiş Programlanabilir Kesme Denetleyicisi' nin kısaltmasıdır. Intel APIC sisteminde iki bileşen vardır, yerel APIC (LAPIC) ve I/O APIC. Bu sonuncusu, işlemcideki bir veya birden fazla yerel APIC'lerin çevre yollarından aldığı kesmeleri yönlendirir. Bu, çok çekirdekli işlemciler için oldukça yararlıdır. Bazı bilgisayarların APIC sistemi ile donmaların meydana gelmesi veya hatalı aygıt algılama (hata iletisi "spurious 8259A interrupt: IRQ7") gibi sorunları vardır. Bu durumda APIC ve/veya Yerel APIC devre dışı bırakılmalıdır.

BIOS veya UEFI sisteminiz olmasına göre İleri ekranı farklı olacaktır.

  • Bir BIOS sisteminiz varsa:

    Bu durumda, önyükleme sırasında kullanılabilir durumdaki tüm girdilerin bir listesini görebilirsiniz. Öntanımlı olan yıldız ile işaretlidir. Menü girdilerinin sırasını değiştirmek için yukarı veya aşağı oklara tıklayarak seçili ögeyi kaydırabilirsiniz.Ekle veya Düzenle düğmelerine tıklarsanız, yeni bir girdi eklemek veya mevcut olan bir tanesini değiştirmek için yeni bir pencere açılacaktır. Bu araçları kullanabilmek için Lilo veya Grub' a aşina olmanız gerekir.

    Etiket alanı serbest biçimdedir. Buraya menüde görüntülenmesini istediğiniz şekilde yazın. Grub komutlarından "title" ile aynıdır. Örneğin: Mageia3

    Görüntü alanı çekirdek adını içerir. Grub komutu "kernel" ile eşleşmektedir. Örneğin /boot/vmlinuz.

    Kök alanı çekirdeğin depolandığı aygıt adını içerir. Grub komutu "root" ile eşleşmektedir. Örneğin (hd0,1).

    Sonuna ekle alanı çekirdeğe önyükleme anında verilen seçenekleri içerir.

    Öntanımlı kutucuğu işaretliyse, Grub öntanımlı olarak bu girdi ile önyükleme yapacaktır.

    Gelişmiş ekranında; açılır menüler yardımıyla Ekran kipini, bir initrd dosyasını ve bir ağ profilini seçmek mümkündür. Açılır menü listesinden “Farklı Ağ profillerini yönet.”e bakın.

  • Bir UEFI sisteminiz varsa:

    Bu durumda, açılır menü listesi tüm erişilebilir girdileri görüntüleyecektir. Öntanımlı olmasını istediğinizi tıklayarak seçin.

    Sonuna ekle alanı çekirdeğe önyükleme anında verilen seçenekleri içerir.

    Gelişmiş ekranında; açılır menüler yardımıyla Ekran kipini seçmek mümkündür.

    Diğer bir çok parametreyi ayarlamak için Mageia depolarında bulunan Grub Customize aracını kullanabilirsiniz (aşağıya bakın).



[48] Bu aracı komut satırında kök olarak drakboot yazarak çalıştırabilirsiniz.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/10/2016
loading table of contents...