ghost

Software

Mediaselectie

Aanvullende installatiebronnen

In dit scherm ziet u de lijst van reeds gevonden media. U kunt andere pakkettendepots toevoegen, zoals een optische schijf of een netwerkdepot. De mediaselectie bepaalt welke pakketten in de volgende stappen beschikbaar zullen zijn.

Voor een netwerkdepot dienen twee stappen gevolgd te worden:

  1. Kiezen en activeren van het netwerk, tenzij reeds actief.

  2. Kiezen van een spiegelserver of specificeren van een URL (de allereerste keuze). Door een spiegelserver te kiezen heeft u toegang tot alle pakkettendepots die beheerd worden door Mageia, zoals de Nonfree-, Tainted- en Updatesbronnen. Met de URL kunt u ook een specifiek depot opgeven of uw eigen NFS-installatie.

Opmerking

Als u een 64-bitsinstallatie die mogelijk enige 32-bitspakketten bevat, bijwerkt, voeg dan hier een online spiegelserver toe door één van de netwerkprotocollen te selecteren. De 64-bits-dvd bevat enkel 64-bits- en noarch-pakketten, hij kan geen 32-bitspakketten opwaarderen. Dat kan echter wel als u een online spiegelserver toevoegt, de 32-bitspakketten worden dan daar opgehaald.

Beschikbare media

Hier vindt u de lijst van beschikbare pakkettendepots. Niet alle depots zijn beschikbaar, overeenkomstig de media die u gebruikt om van te installeren. De selectie van depots bepaalt welke pakketten beschikbaar zijn ter keuze in de volgende stappen.

  • Het Core depot kan niet uitgeschakeld worden, want ze bevat de basis van de distributie.

  • Het Nonfree depot bevat pakketten die Mageia vrij mag verspreiden, maar waarvan de broncode niet beschikbaar is (vandaar de naam Nonfree, oftewel Nietvrij). Dit depot bevat bijvoorbeeld fabrikantseigen stuurprogramma's van nVidia en ATI voor grafische kaarten, firmware voor diverse WiFi-kaarten, enz.

  • Het Tainted depot bevat pakketten die zijn uitgegeven onder een vrije licentie. Het belangrijkste criterium voor plaatsing in dit depot is, dat zij inbreuk kunnen maken op patenten en auteursrecht in sommige landen, bijvoorbeeld multimedia-codecs die nodig zijn om diverse audio/video bestanden te spelen en pakketten om commerciële video-dvd's af te spelen enz.

Werkomgevingselectie

Sommige keuzes die hier worden gemaakt, openen andere schermen met bijbehorende opties.

Na de keuzestap(pen), zult u tijdens het installeren van de benodigde pakketten een diapresentatie zien. Deze kan uitgezet worden door op Details te klikken.

  • Kies of u de KDE-Plasma- of de GNOME-werkomgeving wilt gebruiken. Beide bevatten een volledige set nuttige programma's en hulpprogramma's.

  • Kies Aangepast als u geen van beide wilt gebruiken (of allebei), of als u iets anders wilt dan de standaard softwareselectie voor deze werkomgevingen. De LXDE-werkomgeving, bijvoorbeeld, vraagt minder van de computer, is minder oogstrelend en heeft een kleinere standaard softwareselectie dan de twee eerder genoemde.

Pakketgroepselectie

Packages are arranged into common groups, to make choosing what you need on your system a lot easier. The groups are fairly self explanatory, however more information about the content of each is available in tool-tips which become visible as the mouse is hovered over them.

  • Workstation

  • Server

  • Graphical Environment

  • Individual Package Selection: you can use this option to manually add or remove packages

See Minimale installatie for instructions on how to do a minimal install (without or with X & IceWM).

Minimale installatie

Minimale installatie is bedoeld voor degenen die Mageia op een bepaalde manier willen gebruiken, zoals als server of gespecialiseerd werkstation. Waarschijnlijk gebruikt u deze optie samen met voornoemde Individuele-pakketselectie-optie om uw installatie naar wens aan te passen, zie Kies Pakkettenboom.

  • U kunt een minimale installatie kiezen door alles in het Pakketgroepselectiescherm te deselecteren, zie Choose Package Groups.

    Indien gewenst, kunt u vervolgens ook Individuele pakketselectie aanvinken in hetzelfde scherm.

  • Als u deze installatiemethode kiest, zal het bijbehorende scherm (zie de afbeelding hieronder) u een aantal bruikbare extra's bieden om te installeren, zoals documentatie en X.

    Als Met X is aangevinkt, dan wordt IceWM (een lichtgewicht werkomgeving) ook geïnstalleerd.

De basisdocumentatie wordt geleverd in de vorm van man- en info-pagina's. Ze bevat de manpagina's van het Linux Documentation Project en de info-pagina's van GNU coreutils.

Softwarebeheer

Hier kunt u extra pakketten toevoegen of verwijderen om uw installatie aan uw wensen aan te passen.

Nadat u uw keuze gemaakt hebt kunt u onderaan de pagina op de floppy-icoon klikken om uw keuze op te slaan (op een usb-stick opslaan werkt ook). Daarna kunt u dat bestand gebruiken om dezelfde pakketten op een ander systeem te installeren door tijdens de installatie op dezelfde knop te klikken en er voor te kiezen het bestand te laden.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 25/08/2023
loading table of contents...