Discuri locale

În acest ecran puteți alege dintre mai multe unelte pentru a gestiona sau partaja discurile locale. Faceți clic pe legătura de mai jos pentru a afla mai multe.

Gestionați partițiile

drakdisk sau diskdrake

Avertisment

Această unealtă[40] este foarte puternică, o mică eroare sau o pisică ce merge peste tastatură poate duce la pierderea tuturor datelor de pe o partiție sau chiar la ștergerea întregului disc. Din acest motiv veți vedea ecranul de deasupra peste ecranul uneltei. Faceți clic pe Ieșire dacă nu sînteți sigur că doriți să continuați.

Dacă aveți mai multe discuri, puteți comuta pe discul cu care vreți să lucrați selectînd secțiunea corespunzătoare (sda, sdb, sdc etc).

Puteți alege din multiplele acțiuni pentru a ajusta discul dur în funcție de propriile preferințe. Ștergerea întregului disc, fracționarea sau fuzionarea partițiilor, redimensionarea lor sau schimbarea sistemului de fișiere, formatarea sau vizualizarea conținutului unei partiții, totul este posibil. Butonul Șterge toate partițiile de mai jos este pentru ștergerea completă a discului, celelalte butoane devin vizibile pe partea dreaptă după ce faceți clic pe o partiție.

Notă

Dacă aveți un sistem UEFI, puteți vedea o partiție intitulată „EFI System Partition” montată în /boot/EFI. Să nu o ștergeți niciodată deoarece aceasta conține toate încărcătoarele de sistem ale diferitelor sisteme de operare instalate pe acest calculator.

Dacă partiția selecționată este montată, ca în exemplul de mai jos, nu o puteți redimensiona, formata sau șterge. Pentru a putea face aceste operațiuni trebuie mai întîi s-o demontați.

O partiție se poate redimensiona numai de partea sa dreaptă.

Pentru a schimba tipul unei partiții (din Ext3 în Ext4 de exemplu) trebuie să ștergeți partiția și s-o recreați cu noul tip. Butonul Creează apare cînd este selecționată partea goală a discului.

Puteți alege un punct de montare care nu există, acesta va fi creat.

Selectînd Comută în regim expert vă oferă cîteva acțiuni suplimentare, precum etichetarea partițiilor, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos.

Inscriptoare CD/DVD

diskdrake --removable

Această unealtă[41] se află în categoria „Discuri locale” din Centrul de Control Mageia și numită în funcție de dispozitivul amovibil (numai unitățile de dischetă și cele de citit și scris CD/DVD-uri).

Scopul ei este să definească modul în care dispozitivul amovibil este montat.

În partea de sus a ferestrei se află o scurtă descriere a dispozitivului și opțiunile alese pentru a-l monta. Utilizați meniul din partea de jos pentru a le schimba. Bifați elementul pe care doriți să-l modificați și apoi pe butonul OK.

Punct de montare

Bifați această căsuță pentru a modifica punctul de montare. Cel implicit este /media/cdrom.

Opțiuni

Multe opțiuni de montare pot fi alese aici, fie direct din listă fie din submeniul Avansat. Opțiunile principale sînt:

utilizator/fără utilizator

Utilizatorul autorizează un alt utilizator obișnuit (diferit de root) să monteze discul amovibil, această opțiune implică noexec, nosuid și nodev. Utilizatorul care a montat discul este singurul care-l poate demonta.

Partajați partițiile discului

diskdrake --fileshare

Această unealtă[42] simplă vă permite, ca și administrator, să lăsați utilizatorii să-și partajeze subdirectoare din propriul /home cu ceilalți utilizatori din rețeaua locală care au calculatoare ce rulează Linux sau Windows ca sistem de operare.

Se găsește în Centrul de Control Mageia, în categoria discurilor locale, intitulată „Partajați partițiile discului”.

Întîi răspundeți la întrebarea: "Doriți să lăsați utilizatorii să partajeze anumite directoare personale?", faceți clic pe Fără partajare dacă răspunsul este nu pentru toți utilizatorii, clic pe Autorizează toți utilizatorii pentru toți utilizatorii și pe Personalizat dacă răspunsul este nu pentru unii și da pentru alții. Pentru aceștia din urmă, utilizatorii trebuie să facă parte din grupul „fileshare”, care este creat în mod automat de sistem. Veți fi întrebat despre asta mai tîrziu.

Faceți clic pe OK, un al doilea ecran va apărea în care veți fi întrebat să alegeți dintre NFS sau SMB. Bifați NFS dacă Linux este sigurul sistem de operare din rețea, sau SMB dacă în rețea aveți ambele tipuri de mașini cu Windows și Linux, iar apoi apăsați pe OK. Toate pachetele necesare vor fi instalate dacă este nevoie.

Configurarea este acum completă cu excepția cazului în care ați ales opțiunea „Personalizat”. În acest caz se va afișa un ecran suplimentar pentru a deschide userdrake. Această unealtă vă permite să adăugați în grupul „fileshare” utilizatorii autorizați să-și partajeze directoarele. În categoria „Utilizatori” faceți clic pe utilizatorul de adăugat în grupul „fileshare” și apoi pe Editează. În categoria „Grupuri” bifați grupul „fileshare” și faceți clic pe OK. Pentru informații suplimentare despre userdrake consultați „Utilizatori și grupuri”.

Notă

Cînd adăugați un nou utilizator în grupul „fileshare” trebuie să deconectați și să reconectați rețeaua pentru ca modificările să fie luate în considerare.

De acum fiecare utilizator care aparține grupului „fileshare” își poate selecționa în gestionarul de fișiere directoarele pe care dorește să le partajeze, însă nu toți gestionarii de fișiere dispun de această funcționalitate.



[40] Puteți lansa această unealtă din linia de comandă, tastînd drakdisk sau diskdrake ca root.

[41] Puteți lansa această unealtă din linia de comandă, tastînd diskdrake --removable ca root.

[42] Puteți lansa această unealtă din linie de comandă tastînd diskdrake --fileshare ca root.


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/07/2019
loading table of contents...