Programhantering (installera och ta bort program)

rpmdrake

Introduktion till rpmdrake

Det här verktyget[1], även kallat drakrpm är ett program för att installera, avinstallera och uppdatera paket. Det är det grafiska gränssnittet för URPMI. Vid varje uppstart kontrollerar paketlistorna online (s.k. "Media") som hämtas direkt från Mageias officiella servrar, och visar alltid de senaste programmen och uppdateringarna som finns tillgängliga för din dator. Ett filtersystem gör att du kan välja att bara visa vissa typer av paket: Du kan visa enbart installerade program (standard) eller enbart tillgängliga uppdateringar, eller att visa ej installerade program. Du kan även söka efter namn, beskrivning eller filnamn som finns med i ett paket.

För att fungera behöver rpmdrake konfigureras med ”Ställ in media” .

Viktigt

Vid installation så är det förkonfigurerade mediaförrådet oftast det som används för att installera, i regel en CD/DVD. Om du behåller detta media kommer rpmdrake att be dig om det varje gång du vill installera något med den här dialogrutan :

Om du störs av det meddelandet och du har en bra internetförbindelse utan nerladdningsrestriktioner kan du ta bort detta media och ersätta det med ett som är tillgängligt online med ”Ställ in media”.

Dessutom är förrådsplatserna alltid uppdaterade, innehåller fler paket och ger dig möjlighet att uppdatera redan installerade paket.

De viktigaste delarna av skärmen

  1. Filtrera pakettyp:

    Det här filtret ger dig möjlighet att enbart visa en viss typ av paket. Första gången du startar hanteraren så visar den enbart program med grafiska gränssnitt. Du kan visa antingen alla paket och dess beroenden och bibliotek eller i grupper som t. ex. endast program, uppdateringar eller bakåtportade paket från nyare versioner av Mageia.

    Varning

    Standard filetinställningar är för nya användare av Linux och Mageia som förmodligen inte vill ha kommandorad eller specialistverktyg. Eftersom du läser den här dokumentationen är du uppenbarligen intresserad av att förbättra dina kunskaper om Mageia, därför för du ställa in filtret till "alla".

  2. Filtrera efter paketstatus:

    Det här filtret gör att du kan visa paket som antingen är installerade, ej installerade eller både och.

  3. Sökläge:

    Klicka på den här ikonen för att söka igenom paketnamn. Antingen genom dess översikt, detaljerad information eller vilka filer som följer med paketet.

  4. Sökfält:

    Skriv ett eller flera sökord. Om du vill använda mer än ett sökord, separera dem med '|'. T. ex. för att söka efter "mplayer" och "xine" samtidigt, skriv: 'mplayer | xine'.

  5. Radera allt:

    Den här ikonen raderar alla sökord som är inskrivna i sökfältet.

  6. Kategorilista:

    Den här kolumnen grupperar alla program och paket i tydliga kategorier och underkategorier.

  7. Beskrivningspanel:

    Den här panelen visar paketets namn, översikt och fullständig beskrivning. Den visar många användbara delar om det markerade paketet. Den visar även exakta detaljer om paketet, vilka filer som är inkluderade och en lista över ändringar från författaren.

Statuskolumnen

När du ställt in filtrena korrekt hittar du programvaran antingen genom kategori (i område 6 ovan) eller genom namn/översikt/beskrivning (i område 4). En lista med paket som uppfyller din sökning. Glöm inte att valt program visas i olika statusmarkeringar beroende på om de är installerade/ej installerade/eller uppdatering... Markera eller avmarkera kryssrutan för att ändra status och klicka på Verkställ.

Tabell 1.

IkonLegend
Det här paketet är redan installerat
Det här paketet kommer att installeras
Det här paketet kan inte ändras
Det här paketet är en uppdatering
Det här paketet kommer att avinstalleras


Exempel i skärmdumpen ovan:

  • Om jag avmarkerar digikam (den gröna pilen talar om för oss att den är installerad) kommer statusikonen att bli röd med en pil upp och kommer att avinstalleras när jag trycker på Verkställ.

  • Om jag markerar qdigidoc (som inte är installerat, se status) så visas ikonen med en pil ner och kommer att installeras när jag trycker på Verkställ.

Beroenden

Vissa paket behöver andra paket för att fungera, det kan vara ett bibliotek eller verktyg. I så fall visar Rpmdrake ett informationsfönster där du får välja att antingen acceptera beroenden, avbryta installationen eller läsa mer (se ovan). Ibland kan även vissa paket förse dig med det nödvändiga biblioteket och då visar Rpmdrake en lista över alternativ, samt en knapp med information och en där du får välja vilka paket som ska installeras.



[1] Du kan starta det här verktyget från en konsol genom att skriva rpmdrake som root


CC BY-SA 3.0
Uploaded on 02/10/2016
loading table of contents...